Logo Handtherapie Zuid Oost Brabant

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een omkapselde holte gevuld met geel, geleiachtig vocht en komt vaak voor aan de bovenzijde van de pols of aan de palmzijde van de pols. Het ganglion kan ontstaan vanuit het gewrichtskapsel, de peesschede of de gewrichtsband.

Een ganglion kan veranderen van grootte en ook weer spontaan verdwijnen. Het is een goedaardige zwelling, onschuldig van aard welke vaker voor komt bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaak

De oorzaak van een ganglion is vaak onduidelijk. Bij jonge mensen speelt vaan hypermobiliteit een rol.Bij oudere mensen kan slijtage (artrose) een rol spelen en soms ontstaat een ganglion na bijvoorbeeld een polsbreuk. Specifieke werkzaamheden of hobby’s hebben geen invloed op het ontstaan van een ganglion. kunnen in de loop van de tijd samentrekken waardoor vingers krom gaan staan en niet meer goed te strekken zijn.

Symptomen

  • Een voelbare gladde bult
  • De ganglion kan veranderen van grootte
  • Een zeurend gevoel, pijn of tintelingen bij bepaalde bewegingen
  • Bewegingsbeperking en krachtverlies

Diagnose

Een ganglion is vaak goed te zien en te voelen als kleine stevige massa. Soms is het ganglion minder goed zichtbaar en kan de diagnose door echografie bevestigd worden.

Behandeling

De eerste keuze voor de behandeling van een ganglion van de pols is naast afwachten het starten van een conservatief behandeltraject. Hierbij wordt er gekeken naar de wijze van belasten van de pols en wordt er een oefenprogramma gestart om de juiste houding te waarborgen. Wanneer er erg veel pijn is kan tijdelijk een polsspalk worden aangemeten.

Als de klachten met afwachtend beleid en conservatieve behandeling niet verdwijnen wordt patiënten geadviseerd de chirurgische mogelijkheden met de huisarts te bespreken.