Logo Handtherapie Zuid Oost Brabant

Wat is artrose van de duim?

Artrose is een aandoening van de gewrichten, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij deze aandoening verdwijnt het gewrichtskraakbeen geleidelijk. Hierdoor wrijven de oppervlakten van de botten tegen elkaar waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Het proces van slijtage van kraakbeen stopt niet en is niet te genezen.

Het gewricht dat bij artrose aan de basis van de duim is versleten, wordt gevormd door een handwortelbeentje en het middenhandsbeentje van de duim. De aandoening wordt ook  CMC-I artrose genoemd. De oorzaak van artrose is niet bekend, maar mogelijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening zijn: hogere leeftijd, trauma’s in het verleden, veranderende belasting en herhaalde bewegingen van de duim.

Normale duim

Artrose duimbasis

Symptomen van duimbasisartrose

Het meest voorkomende symptoom bij duimartrose is een diepe pijn aan de basis van de duim. De pijn neemt vaak toe tijdens activiteiten waarbij men moet knijpen, zoals bijvoorbeeld openen van potten en flessen, omdraaien van een sleutel en schrijven. Naarmate de artrose vordert komt ook vaker pijn in rust voor en neemt de kracht af.  De duimbasis kan opzwellen wanneer hij gebruikt wordt en de stand van de duim lijkt te veranderen, alsof hij uit de kom staat. Uiteindelijk wordt de beweging van het gewricht beperkt.

Diagnose

De wijze waarop de duim gebruikt wordt in het dagelijks leven in combinatie met eventueel eerdere letsels aan de duim kunnen wijzen in de richting van artrose van de duimbasis. Bij nauwkeurig onderzoek wordt vaak een knobbel aan de duimbasis ontdekt die ontstaat ten gevolge van zwelling of een veranderde stand van de duim. Drukken op het gewricht doet vaak pijn. Ook het bewegen van de duim terwijl het gewricht als het ware in elkaar gedrukt wordt doet pijn en geeft een knarsend gevoel. Dit betekent dat de botten over elkaar schuren.

Aanvankelijk is de bewegingsmogelijkheid van het gewricht nog normaal, later wordt vooral bij het naar buiten bewegen van de duim minder beweeglijk en kan de volledige stand van de duim veranderen.

Behandeling

De eerste keuze in de behandeling van duimartrose is een combinatie van spalktherapie en oefentherapie. Hierbij krijgt u een op maat gemaakt spalkje aangemeten waarbij de duim in de juiste stand gepositioneerd wordt. De spalk zorgt ervoor dat de druk in het gewricht verminderd en door de rust kan de eventuele zwelling in het gewricht afnemen. Tegelijkertijd start u met oefentherapie om de spieren rondom de duimbasis te trainen en de coördinatie (juiste stand tijdens het bewegen) te verbeteren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 80% van de mensen met duimbasis artrose hiermee geholpen is. Het kan zijn dat de klachten toch aanhouden, een operatie is dan mogelijk. Een doorverwijzing naar een handchirurg is dan raadzaam.

Intake gesprek